top of page

מאמרים בעיתונות משנת 2015

17/08/2015

מסין לישראל באהבה

מה דומה (ומה שונה) בין מקבלי ההחלטות בבייג'ין לירושלים?

 

פעם נהוג היה לומר שכשארה"ב מתעטשת כל העולם רועד. בשנים האחרונות עיני כל העולם נשואות בתקווה מהולה בחשש לעברה של סין. כשפרץ המשבר הפיננסי הגדול ב-2008 הזדרזו רבים להכריז שבקרוב מאד סין תדחק את ארה"ב הצידה ותהפוך למרכז העולם. מאז עברו הרבה מים בנהר היאנגצה.

10/08/2015

תשכחו מהעלאת ריבית

העלאת ריבית בארה"ב? לא יקרה, והנה הסיבות לכך

 

עם פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב ביום שישי הזדרזו הכותרות לזעוק - "סיכוי של 75% להעלאת ריבית בארה"ב בספטמבר". עד כמה כותרות מגמתיות לחוד ומציאות לחוד, נוכחנו בהמשך. נכון שהחוזים העתידיים מנבאים מה חושב השוק, אולם במקרה זה ראינו היטב מה חושב השוק באמצעות פעילות שוק המט"ח. הדולר התחזק כלפי מרבית המטבעות בדקות שלאחר הפרסום, אולם ככל שחלפו השעות הוא שב ונחלש תוך שהוא מוחק לחלוטין את התחזקותו מתחילת השבוע.

03/08/2015

בירושלים עדיין אדישים

במשרד האוצר מתעקשים להתעלם מהשפעתו המכרעת של שער החליפין על הכלכלה

 

את אשר יגורנו בא לנו, ובגדול. נתוני המגמה שהתפרסמו בחודשיים האחרונים כבר לא מותירים מקום לספק - המשק בנסיגה. הירידה בפעילות הכלכלית במשק באה לידי ביטוי בירידה בייצור התעשייתי, במסחר וכמובן במרבית ענפי היצוא. רק יצוא ההיי-טק שורד את הטריטוריה החיובית, בינתיים. גם כאן נצפתה בחודשים האחרונים ירידה לעומת מה שהתרגלנו לראות בעבר.

20/07/2015

השקל בשיא והצמיחה בשפל

האם בנק ישראל החל סוף סוף להפעיל טקטיקות חדשות במלחמת המטבעות?

 

ביום שלישי האחרון שבר השקל את שיא כל הזמנים כלפי סל המטבעות. במקביל התפרסמו בישראל נתונים כלכליים שמחקו חיוכים רבים בירושלים. התוצר הלאומי לרבעון הראשון עלה רק ב-2% במונחים שנתיים, כאשר מה שבולט במיוחד הינו הירידה ביצוא ובהשקעות בנכסים קבועים. היצוא ברבעון השני ממשיך לצנוח (17% ירידה ביצוא סחורות) כשהפעם לירידה בתעשייה המסורתית מתווספת גם ירידה ביצוא ההיי-טק. הקשר בין כל אלו חד ערכי. שקל חזק שווה כלכלה נחלשת.

06/07/2015

נכשלו בהגנה על המשק

הגיע הזמן שבנק ישראל יודה בכישלון ויחליף דיסקט, ויפה שעה אחת קודם

 

ב-31/5/2001 נקבע שפל כל הזמנים של סל המטבעות לעומת השקל - 78.59. מנקודה זו ואילך התחזק הסל באופן הדרגתי עד לשיא של 106.64. זה קרה ב-7/2/2006. משם ואילך חווה השקל עדנה בלתי מוסברת שהגיעה לשיאה ביום שישי האחרון כשבשעות אחר הצהרים שוב נסחר סל המטבעות סביב נקודת השפל של כל הזמנים. 25% תיסוף תוך פרק זמן של תשע שנים, שבמהלכן, יש להזכיר, רכש בנק ישראל כ-70 מיליארד דולר על מנת להגן על המשק מפני התחזקות השקל.

 

 

29/06/2015

יום שני השחור של בנק ישראל

אסור לבנק ישראל לאפשר כזו השתוללות ואיבוד שליטה

 

זה אמור היה להיות יום חג לבנק ישראל. בפוליטיקה היו קוראים לזה "חגיגה לדמוקרטיה". לאחר שנים בהם קיבלנו פירורי מידע באיחור לגבי תהליך קבלת ההחלטות בבנק ישראל, הצטרפנו לעולם המודרני וזכינו למסיבת עיתונאים של הבנק המרכזי לאחר החלטת הריבית. לצערנו, את מה שאירע במסיבת העיתונאים ובעקבותיה אף אחד לא ירצה לזכור. אז מה בדיוק קרה ומדוע?

22/06/2015

?האם פלוג תוריד את הריבית

יש לבנק ישראל כלים להתמודדות עם הבעיות במשק. הורדת ריבית אינה אחת מהם

 

הצפיות בשוק ההון מגלמות כבר מזמן הפחתת ריבית נוספת. הבנקים הזרים לא מפסיקים ללחוץ, סל המטבעות הגיע החודש לשפל חדש לעומת השקל והיצוא הישראלי כבר מתחיל להראות סימני חולשה עקב עוצמתו המופרזת של השקל. היום תפורסם החלטת הריבית ובשוק שוב נשאלת השאלה - "האם הפעם"? שינוי מרענן צפוי בכל מקרה גם אם הריבית לא תופחת. בנק ישראל מיישר קו עם העולם המודרני ויכנס לראשונה מסיבת עיתונאים בעקבות ההחלטה. על פניו משהו טכני לחלוטין אולם אם בנק ישראל ישכיל להשתמש בכלי זה בתבונה, תהפוך מסיבת העיתונאים לכלי נשק יעיל מאין כמוהו.

15/06/2015

ככה לא מנהלים מלחמה

ביום שישי פעל בנק ישראל כראוי. למה הוא לא עושה זאת תמיד?

 

אפתח ואומר כי ביום שישי האחרון הצליח בנק ישראל להקהות קצת מעוקצו של הטור. סוף סוף פעל הבנק בחוכמה רבה בנצלו את דלילות המסחר בימי שישי והאפקט היה מיידי. על מנת לסבר את האוזן, בנק ישראל התערב מספר פעמים בהיקפים דומים במהלך השבועיים האחרונים, אולם זה קרה באמצע השבוע, ברוב המקרים תוך היחלשות הדולר בעולם ולכן אפקט ההתערבות היה אפסי ונמוג חיש מהר. אם נתנתק לרגע מיום שישי האחרון אפשר לומר כי היה זה חודש עגום במיוחד לבנק ישראל במלחמת המטבעות. סל המטבעות רשם שפל אחר שפל ונראה היה כי רמת 80 הנקודות עומדת להיפרץ בכל רגע.

08/06/2015

שוקי האג"ח השתגעו? ממש לא

מה שקרה בשבוע שעבר הוא רק אקורד ראשון של חזרה לנורמליות

 

כותרות השבוע שעבר לא הותירו מקום לשאלות. משהו קורה בשוקי האג"ח בעולם. ירידות חדות, שמזכירות מעט את הנפילות בשלהי 2014, הכניסו את המשקיעים ללחץ, העלו שאלות רבות וגררו גל של הערכות ופרשנויות משעשעות.

01/06/2015

סל המטבעות נושק לקו השחור

אם בנק ישראל לא יתעורר, המשק ישראלי יחזור לסגת

 

בשבוע שעבר התחזק השקל לעומת סל המטבעות באחוז נוסף. מתחילת השנה כבר נחלש סל המטבעות לעומת השקל ב-6%. אם נדבר במונחי מפלס הכנרת אפשר לומר כי אם בתחילת השנה דגדגנו את הקו האדום הרי שהיום אנחנו מתקרבים במהירות לקו השחור. צריך ללכת לאחור למעלה מעשור על מנת למצוא מתי היה סל המטבעות בנקודה כה נמוכה. אם תשאלו את זקני צפת הם יאמרו לכם שאינם מבינים איך מחשב בנק ישראל את סל המטבעות. לגביהם החישוב פשוט - מחברים דולר/שקל ואירו/שקל. נכון ליום שלישי - 3.875+4.232=8.107. נסו למצוא מתי נסחר הצמד ברמה כה נמוכה!

18/05/2015

אחרי המדד שהפתיע את כולם, בנק ישראל עדיין במלכוד

 

מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שפורסם ביום שישי האחרון הפתיע את הכלכלנים. בזמן האחרון מפתיע המדד את כל מי שרוצה להיות מופתע, בכל פעם מחדש. כבר לפני חודשיים, כשכולם היו המומים מרצף המדדים השליליים, טענתי כאן שלא מדובר על דפלציה בעייתית והמדדים שיתפרסמו בחודשים הקרובים יוכיחו זאת. בנק ישראל חשש אומנם מזליגה להאטה כלכלית, אולם צדקה מחלקת המחקר שלו שעמדה על כך שבקרוב נחזור לגבולות יעד האינפלציה.

 

 

11/05/2015

גם בארה"ב מבינים - מטבע חזק = יצוא חלש

 

עיני כל העולם היו נשואות ביום שישי האחרון לנתוני התעסוקה שהתפרסמו בארה"ב. סטיות התקן הגבוהות ביטאו היטב את הבאזז התקשורתי הגדול שנוצר סביב נתונים אלו. נתון חלש מהציפיות - והתנועה המרשימה בה החל האירו לפני כשבועיים הייתה צפויה להימשך. נתון חיובי מהצפוי היה מהווה טריגר לחידוש ההתבטאויות בדבר העלאת הריבית מוקדם מהצפוי ומכאן לסיבוב פרסה והתחזקות הדולר. בפועל אקורד הסיום היה מאכזב - הנתונים עמדו בדיוק בתחזיות והבאזז נעלם כלא היה.

04/05/2015

השקל שוב שובר שיאים

בנק ישראל חייב להבהיר מי בעל הבית במלחמת המטבעות

 

ביום רביעי האחרון הגיע השקל לשיא שנתי לעומת סל המטבעות - 81.3 נקודות, כשהתירוץ התורן הוא כמובן אי הפחתת הריבית השקלית על ידי בנק ישראל בתחילת השבוע.

26/04/2015

די עם הפרובוקציות

הפחתת הריבית לא תעזור - היא טמטום ותו לא

 

היום (ב') אחר הצהריים תפורסם החלטת הריבית של בנק ישראללחודש מאי. במהלך החודש עלו מדרגה הפרובוקציות שמנסות לעודד את הבנק להפתיע ולהפחית את הריבית לאפס ואף לרמה שלילית. ל-HSBC הצטרפו עוד בנקים זרים, האחרון שבהם מריל לינץ' בסקירת סוף השבוע שלו, ושמענו גם מספר כלכלנים מקומיים הטוענים שלבנק ישראל אין ברירה והוא יהיה חייב להפחיתה. האמנם יעשה הלחץ את שלו? קשה לי להאמין.

 

20/04/2015

אפשר להירגע

סוף העולם לא באמת מגיע, כל הנוריאל רובינים מתבקשים להירגע

 

לאחר מספר לא מבוטל של שבועות בהם מדדי המניות במרבית השווקים המרכזיים שוברים שיאים, נאלץ ציבור המשקיעים לחוות תופעה מוזרה. השווקים לא עלו בשבוע שעבר ורובם אף ירדו. מוזר, לא? וכמובן שאחרי כל ירידה כזו צצים כפטריות אחר הגשם האנליסטים המנבאים את הקריסה הגדולה מכולן וכל אחד מהם מתפלל ליום שבו יוכרז כרוביני הבא.

13/04/2015

?מה הצעד הבא

בקרוב יידרש בנק ישראל לצעדים נוספים בשוק המט"ח

 

החורף עדיין כאן, ובגדול. ולא מדובר רק על מזג האוויר. שוק המט"ח חווה בחודשים האחרונים חורף סוער הממאן להסתיים. נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה צפיתם בראלי משולש תוך חודש. אם ניקח את הצמד אירו/דולר לדוגמא, הרי שתוך תקופה קצרה מאוד התחזק הדולר לעומת האירו בחמישה אחוז, נחלש באותו שיעור ובשבוע האחרון שוב התחזק באותו שיעור חריג. מטוטלת דומה חוו גם מטבעות אחרים. והכול על בסיס הספקולציה המופרכת: 'כן יעלו ריבית ביוני, לא יעלו ריבית ביוני' - האמריקאים כמובן. והשוק הישראלי בשלו - כשהאירו מתחזק מול הדולר, מתחזק השקל משמעותי. כשהדולר מתחזק לעומת זאת, אצלנו השינוי שולי ביחס למדינות אחרות.

30/03/2015

המט"ח בנקודת שיווי משקל

אל תתרשמו מהערכות כאלה ואחרות של מחלקות מחקר

 

 

שוק המט"ח המקומי רעד השבוע לאחר מה שהתברר כבלופ הגדול של HSBC. אז בנק ישראל, כצפוי, לא עשה מאומה, והשוק המקומי הגיב מעבר לצפוי בתנועה אלימה של התחזקות השקל. הבנק המרכזי איחר להגיב, אולם הגיב בעוצמה גבוהה יחסית, תוך שהוא נעזר בפעולות האוצר ובסופו של דבר נעצרה המטוטלת.

 

23/03/2015

הקלה כמותית? הצחקתם אותי

אם פלוג תכריז על הקלה כמותית, אני אוכל את הכובע

 

בעוד עם ישראל מעכל את תוצאות הבחירות, התפרסמה ידיעה מרעישה: HSBC החליט כי בנק ישראל יפחית את הריבית לרמה שלילית ויחל בתכנית הקלה כמותית. על מנת לשוות להערכה מידה רבה יותר של אמינות נקבו האנליסטים גם במספרים ותאריכים. העיתונות הכלכלית הזדרזה לבלוע את הפיתיון והכותרות הגיעו בזו אחר זו.

16/03/2015

ארבע קושיות לממשלה חדשה

אף אחד לא שואל על מחירי המים, החשמל והמכוניות

 

 

השבוע עומד בסימן שני אירועים רבי חשיבות. במישור המקומי ייערכו מחר הבחירות לכנסת ובמישור הבינלאומי עיני כל העולם יהיו נשואות לישיבת הפדרל ריזרב ביום רביעי(צפו להפתעה!).

נתמקד הפעם במישור המקומי, ומכיוון שכולם עוסקים בשאלות יוקר המחיה, נדל"ן, גז, איראן ודאעש, הייתי רוצה לקראת חג הפסח הממשמש ובא לשאול את נציגי הממשלה הבאה ארבע קושיות חשובות שמשום מה אף אחד אינו שואל, למרות שכולנו כציבור ממשיכים לצאת נפסדים.

 

09/03/2015

סוף סוף פלוג מורידה כפפות

כלכלת ישראל מוטת יצוא - ליצוא טוב שקל חלש

 

אירועי השבוע האחרון של חודש פברואר הביאו לביטוי יותר מכל דבר אחר את השינוי בהלך הרוח שחל בבנק ישראל בכל הקשור לשוק המט"ח המקומי. מעבר להפחתת הריבית שהיממה את השוק, התראיינה המשנה לנגידה נדין בודו טרכטנבג באופן בו לא התראיין בכיר בבנק מזה שנים, והודתה בלי למצמץ ובלי ללכת סחור סחור כפי שעשו קודמיה שבנק ישראל מעוניין בפיחות השקל ויפעל לשם כך במספר כלים.

 

23/02/2015

?הפחתת ריבית

האם בנק ישראל ייכנע לתכתיבי שוק ההון?

 

מדד המחירים לצרכן שהתפרסם בחודש ינואר והפתיע בעוצמתו השלילית, הירידה בצריכה הפרטית שבאה לידי ביטוי בירידה חדה בפדיון הרשתות והתחזקותו המשמעותית של השקל מתחילת השנה עשויות להניע את בנק ישראל לפעול בדרך של הפחתת ריבית. אקדים ואומר כי אינני סבור שצעד זה הינו הנכון, אולם יש כאן אפשרות שהבנק ייכנע לצפיות שוק ההון שמתמחרות מזה זמן רב הפחתת ריבית נוספת השנה ויפחית אותה כבר היום.

16/02/2015

חגי בדש ופסגות כדוגמה

הציבור חייב להוציא את כספו מגופים שילכו עם תשובה

 

ביום רביעי האחרון הטיל בית ההשקעות פסגות פצצה בשוק ההון המקומי. חגי בדש העז לומר "לא" להנפקה החדשה של יצחק תשובה. תשובה מזכיר לי את הילד (הלא כל כך קטן) מהבדיחה, שמשתין לבריכה הציבורית מהמקפצה. מאיפה שלא תסתכלו על זה, יש כאן ניצול ציני ומלגלג של כל הרעות החולות בשוק ההון הישראלי; הנפקות המבוססות על קשרים בחדרי חדרים ומערכות יחסים של תן וקח. העדר פיקוח וסנקציות כלפי מי שגייס חוב וכשל בהחזרתו. ניצול ציני של פירמידות שליטה המאפשר לקבוצה רחבה של בעלי שליטה ומנהלים להמשיך ליהנות מהשמנת בעוד שהציבור נדרש לשלם את מחיר התספורות. והחמורה מכולן הינה הבקשה לגיוס חוב נוסף מבלי לספק ביטחונות.

09/02/2015

מי ימצמץ ראשון

בנק ישראל צריך לשכנע את שחקני המט"ח שלא כדאי להם לשחק

 

נתוני סוף השבוע בארה"ב הוכיחו שוב לכל הסקפטיים שארה"ב עלתה על המסלול הנכון בדרך ליציאה מהמשבר. נתונים אלו העלו שוב את הספקולציות בדבר הקדמת מועד העלאת הריבית בארה"ב, זאת לאחר שרבים וטובים כולל וורן באפט, המשקיע והאגדה, כבר הספידו העלאת ריבית השנה. כמובן שהנתונים חידשו את הנהירה כלפי הדולר, נהירה שנעצרה במקצת בשבוע האחרון.

 

02/02/2015

היצוא לגוש האירו על פי תהום

אסור לבנק ישראל להשלים עם גורמים שמנסים לחזק את השקל

 

לפני מספר שנים, כאשר השקל נסחר קרוב לנקודת השיא לעומת הדולר, הציע שר האוצר דאז הד"ר יובל שטייניץ רעיון מעניין. היצואנים, כך אמר, צריכים לגוון את שוקי היעד שלהם ולייצא יותר לגוש האירו. רעיון הפיזור לכשעצמו אינו רע, הוא נכון לגבי נכסים בכלל ותיקי השקעות בפרט, אולם במקרה זה הבעתי את עמדתי הנחרצת נגדו מכמה טעמים.

26/01/2015

מותק, השווקים השתגעו

מספר תובנות מהשבוע המטורף בשווקים

 

 

אני חושב שיש לטוס זמן רב לאחור במנהרת הזמן על מנת למצוא שרשרת אירועים דומה לזו שחוו השווקים בשבוע החולף. זה החל בהודעה דרמטית של הבנק המרכזי בשוויץ על ביטול הרצפה לשער הפר"ש והפחתת הריבית למינוס 0.75% והמשיך עם הבזוקה של מריו דראגי שהצליח להפתיע את השווקים למרות ההדלפה, בהודיעו על תכנית רכישות ארוכת טווח ומסיבית יותר מכפי שהעריכו בשווקים (בסך הכל כ- 1.2 טריליון אירו עד 2016 ברכישה חודשית של 60 מיליארד אירו). ברקע כמובן גם בחירות ביוון, רוסיה, איראן ומה לא.

 

19/01/2015

אין דין ואין דיין: ספקולנטים פועלים בתיאום לחיזוק השקל בשעות הלילה

 

מה שקורה בשבועות האחרונים במסחר במט"ח בשוק המקומי חייב להדיר שינה מעיניים רבות, אך משום מה, אולי בגלל שלשוק המט"ח אין באמת מפקח, אין דין ואין דיין, אף גורם מוסמך אינו מבחין, אינו פוצה פה לנוכח התרחשויות חמורות שאינן פחות מפליליות.

 

12/01/2015

?חבית נפט או חומר נפץ

הצניחה במחיר הנפט לקראת סיום. סמנו את 45 דולר כרף תחתון

 

רק לפני כמחצית השנה נסחר הנפט ביותר ממאה דולרים לחבית. אנליסטים רבים הזדרזו להמר כי מחירה של חבית נפט יחצה את רמת 120 דולר. מאז ועד היום הדרדר מחירה ביותר מחמישים אחוז, אחת הירידות התלולות בהיסטוריה ואם לשפוט על פי אותם אנליסטים, הרי שהסוף אינו קרוב. האומנם?

05/01/2015

המט"ח לא מחכה לגוש האירו

מי שמהמר לטובת השקל שוגה, וצריך להסיק מסקנות מהעולם

 

זוכרים את המשל על הצב והארנב? במקרה שלנו ארה"ב היא הארנב וגוש האירו הוא הצב, אולם משום מה נדמה לי כי סוף המשל יהיה הפעם שונה לגמרי. ארה"ב נמצאת בדרך הבטוחה להתאוששות ואילו גוש האירו ממשיך למזמז את הזמן, להתחבט ולבחון בה בשעה שכל בר דעת מבין כי כבר מזמן הגיע העת לפעולות נחרצות על מנת להוציא את העגלה מן הבוץ. נכון, שום דבר אינו סופי וחד משמעי ובפני ארה"ב יעמוד השנה האתגר האמתי - חזרה לריבית נורמלית - אולם כפי שזה נראה כעת, ארה"ב בדרך הנכונה.

Please reload

bottom of page